15 листопада – 24 грудня (28 листопада – 6 січня н. ст.) Розпочинається
Різдвяний піст. Він випереджає собою свято Різдва Христова за сорок днів, і
називається також Пилиповим постом («Пилипівкою»), тому що починається після
27 листопада – дня пам’яті апостола Пилипа. Різдвяний піст установлений для
того, що ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою й
постом, щоб з чистим серцем, душею й тілом могли благоговійно зустріти Сина,
що з’явився у світ Божий й щоб, крім звичайних дарунків і жертв, принести
Йому наше чисте серце й бажання слідувати Його навчанню.
Правила помірності, запропоновані Церквою в Різдвяний піст, настільки ж
суворі, як і Петровий піст. Зрозуміло, що під час посту заборонені м’ясо,
вершкове масло, молоко, яйця, сир. Крім того, у понеділок, середу й п’ятницю
Різдвяного посту уставом забороняються риба, вино і єлей і дозволяєтся
приймати їжу без масла (сухоядіння) тільки після вечерньої. В інші ж дні –
вівторок, четвер, суботу й неділю – дозволено приймати їжу з рослинним
маслом.
Риба
під час Рождвяного посту дозволяється в суботи, неділі й великі свята,
наприклад, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, у храмові свята й у
дні великих святих, якщо ці дні доводяться на вівторок або четвер. Якщо ж
свята випадають на середу чи п’ятницю, то дозвіл поста покладено тільки на
вино і єлей. З 2-го січня по 6 січня піст підсилюється, і в ці дні навіть у
суботу й неділю риба не благословляється.
|