Меню сайту


незалежна православна студія




Погода в Україні



Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Головна » 2013 » Березень » 6 » Розпочато реставрацію куполів собору Різдва Пресвятої Богородиці
16:47
Розпочато реставрацію куполів собору Різдва Пресвятої Богородиці
Цими днями на території собору Різдва Пресятої Богородиці у м. Дубні здійснюються нові кроки у напрямку реставрації цього древнього та славного храму. Одним з таких кроків можна назвати розпочату роботу реставрації куполів «під позолоту» з використанням нержавіючої сталі, на яку методом вакуумного напилювання нанесено шар нітриду титану, що надає куполам відповідний святковий вигляд і є довговічним. Вже раніше були завершенні роботи по реставрації фасадів храму. Наступним кроком є заміна накупольних хрестів.



Для чого золотити купола?

- З приводу будь-якої ситуації існує декілька різних точок зору. Завжди є погляд зовні і зсередини, які найчастіше не збігаються. Деякі люди не знаються на історії і традиціях Церкви, вважають це торгівлею і відмиванням засобів, насправді це є дар Богові, що Йому належить.

  Про жертвоприношення Творцеві, йдеться ще в книзі Буття. Авель знайшов благовоління в очах Господа, принісши Йому перші плоди своїх праць. Це — вдячність і повага до Творця. Розуміння, що людина може працювати не покладаючи рук, орати, сіяти, пасти худобу, — але якщо Господь не пошле дощ, не захистить тварин від мору, бо все в Його владі, не матиме людина ні багатого урожаю, ні здорової худоби. Тому перші плоди несли люди Богові, щоб цією жертвою віддячити Йому за допомогу. У цьому жесті є щось зворушливо дитяче. Дитя, намалювавши купленими мамою олівцями картинку, дарує цю картинку мамі на її день народження. Це не її олівці, це не її папір, але воно любить маму і хоче її втішити. У цих діях немає ні натяку на підкуп (ось, я подарую мамі картинку, так вона мені взагалі фарби купить!), ні бажання якось виправдати витрату грошей (якщо я закину олівці і не малюватиму, то мама не подарує мені велосипед). У цих діях є лише взаємна любов матері і дитини і їх спільна радість.
  Саме ці взаємна любов і радість є в ідеалі метою жертвоприношення Богові. Йому не потрібні ні відкупи, ні хабарі. Багато разів взивали пророки до народу Ізраїлю: "Жертва нечестивих — мерзота перед Господом, а молитва праведних благоугодна Йому" (Притч 15:8), "Бо коли б Ти жертви забажав, приніс би я: всепалення ти не бажаєш. Жертва Богові – це дух упокорений," (Пс 50:18-19) "Для чого мені безліч жертв ваших? – говорить Господь. Я пересичений всепаленнями баранів і жиром відгодованої худоби, і корови і тельців і агнців і козлів не хочу. Коли ви приходите стати перед лице Моє, хто вимагає від вас, щоб ви топтали двори Мої? Не носіть більше дарів марних: куріння огидне для Мене; новомісяч і субот, святкових зібрань не можу терпіти: беззаконня-і святкування!" (Іс 1:11, 13). Пророки учать свій народ не тішити себе надією, що жертвоприношенням можна відкупитися або заручитися підтримкою Всевишнього.
  Проте, жертва потрібна. Вона потрібна не Творцеві, Йому і так належить весь світ. Принесення дарів Господові навчає людське серце вдячності, смиренності. Воно потрібне самій людині, щоб не заскніти в самозвеличенні і гордині.
  Лише православні храми і церкви сяють на сонці золотими куполами. Позолота куполів є древньою традицією в православному християнстві. Не існує в світі більше релігії, в якій би використовували золочення при будівництві релігійних будівель. Золоті куполи, на думку деяких, явне марнотратство, але для людини православної віри золото вважається символом нетління, вічності і небесної слави.


Андрій Дуда
Переглядів: 761 | Додав: Adhjjjj | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

АУДІОАРХІВ

РІВНЕНСЬКА ЄПАРХІЯ 
Сайт храму святої Покрови в м. Ніжині
cerkva-snt.at.ua
Свято-Духівський храм УПЦ КП м. Дніпропетровськ


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Собор Різдва Пресвятої Богородиці 2024