Меню сайту


незалежна православна студія




Погода в Україні



Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Головна » 2010 » Грудень » 2 » ПОДОРОЖ СВЯТИХ МОЩЕЙ (відео)
22:13
ПОДОРОЖ СВЯТИХ МОЩЕЙ (відео)

В останні дні осені в Кременці відбувалася непересічна подія.

Увечері 27 листопада із собору Різдва Пресвятої Богородиці міста Дубна, до собору Преображення Господнього було урочисто принесено мощі дев’ятьох святих Христової Церкви: мч.Трифона, сщмч.Харлампія, свт.Григорія Нисського, ап.Симеона родича Господнього, мч.Феодора Стратилата, свт.Івана Милостивого, мч.Інокентія, прп.Іова Почаївського. Їх дуже шанують і люблять  православні християни, бо часто вдаються до молитовного заступництва і допомоги.


Мч.Трифон прославився тим, що змалку мав велику силу перемагати бісів. Також неодноразово молитвою відганяв нашестя шкідників, зберігаючи неушкодженим врожай. Був усічений мечем в 250 р. Після смерті часто проявляв чудесну допомогу вірним. Так в XVI ст. повернув царського сокола, втраченого на полюванні. Від тоді на іконах його іноді зображують із цією птахою. Захищає людей від раптового нещастя, допомагає в безнадійних обставинах, є покровителем землеробів і тих, хто вирощує тварин та птахів, а також рибалок і мисливців.

Сщмч. Харлампій в 202 р. був незаконно осуджений і закатований. Перед смертю просив у Христа: «де будуть положені мощі мої, нехай не буде там голоду і моровиці, ані пошесті, ні злотворного повітря, нехай там не гине врожай, хай там мир перебуває в людях, даруй їх тілам здоров’я, а душам спасіння, подай їм достаток плодів земних». До нього також звертаються ті, кого безпідставно осуджують, підсудні та ув’язнені.

Свт. Григорій єп.Нисський, був рідним братом Василія Великого, брав участь у ІІ і ІІІ Вселенських соборах. Відомий своєю мудрістю. Є покровителем тих, хто навчає і навчається.

Ап.Симеон, двоюрідний племінник Христа (син Клеопи, брата Йосифа, обручника Марії). Після смерті ап.Якова очолив Єрусалимську общину християн. Закатований у 120-літньому віці. Молитвенник за довгожителів, помічник людям у похилому віці, охоронитель родин.

Мч.Феодор Стратилат-воєначальник (+319). До нього вдаються військові і всі, хто носить мундир, а також державні службовці.

Відомий у всьому світі мч.Пантелеймон (+305), цілитель хворіючих і помічник лікарів.

Свт.Іван Милостивий (+619), ще за життя прославився щедрістю і жертводавністю. За його молитовною допомогою звертаються ті, хто перебуває в матеріальній скруті, боргових кредиторських зобов’язаннях, і ті, хто доглядає за немічними.

Мч.Інокентій прийняв страту разом із своїми друзями (+284). Відвертає погане товариство. Зміцнює такі моральні чесноти, як вірність, відданість, справедливість, чесність, дотримання слова. Допомагає у формуванні життєвих цінностей юнакам і дівчатам.

Прп.Іов Почаївський є оборонцем віри і покровителем нашого Волинського краю.

В Кременець мощі святих були принесені з собору Різдва Пресвятої Богородиці м.Дубно.

28 листопада, в одному з найбільших храмів України – кременецькому Преображенському соборі, відбулася урочиста Літургія, акафіст та водосвятний молебень. Богослужіння очолив прот.Іван Дуда, настоятель храму, звідки прибула велика святиня. Йому співслужили Кременецький благочинний прот.Володимир Буграк, прот. Сергій Галевич, прот.Борис Бодяк, прот.Андрій Любунь. Вірні з міста й околиць прийшли поклонитися мощам. Більше чотирьох годин безперервною чергою люди підходили до раки святих.












29 листопада мощовик був перенесений у с.Горанка до храму прп.Іова Почаївського. Сюди часто приїжджають хворі люди, щоб отримати зцілення чи хоч би полегшення хвороби, оскільки настоятель прот.Микола Мних читає молитви на оздоровлення. Отож і в цей буденний день у храмі було дуже  людно, наче у велике свято. Літургію очолив єпископ Тернопільський і Бучацький Преосвященнійший Владика Нестор. Йому співслужили згадані священики та духовенство Кременецького і Збаразького благочинь.


30 листопада, з тієї ж нагоди, відбулася служба в Хресто-Воздвиженському храмі м.Кременця. Настоятель прот.Василь Ярмолюк звернувся до парафіян із проханням обов’язково відвідувати мощі святих у м.Дубно перед тим, як розпочинати будь-яке відповідальне лікування.  Незважаючи на те, що святиня вже третій день перебувала у місті, бажаючі її вшанувати своїм поклонінням все підходили і підходили.


Після повернення мощів до місця їх постійного перебування, священики відслужили молебень святим. Прот.Володимир Буграк подякував настоятелю о.Івану за розуміння духовних потреб православних християн Кременецького району, за щиро надану  допомогу і кількаденну спільну молитву. Він також виразив слова вдячності парафіянам собору Різдва Богородиці, за можливість поклонитися їхній святині.

Слава Господу Богу за те, що Він допомагає нам чинити добро.

Переглядів: 5490 | Додав: Адмін | Рейтинг: 4.2/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

АУДІОАРХІВ

РІВНЕНСЬКА ЄПАРХІЯ 
Сайт храму святої Покрови в м. Ніжині
cerkva-snt.at.ua
Свято-Духівський храм УПЦ КП м. Дніпропетровськ


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Собор Різдва Пресвятої Богородиці 2024