Меню сайту


незалежна православна студія




Погода в Україні



Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Головна » 2011 » Квітень » 16 » Напередодні свята Входу Господнього в Єрусалим настоятель прот. Іван звершив всеношну
21:27
Напередодні свята Входу Господнього в Єрусалим настоятель прот. Іван звершив всеношну
7 квітня 2011 року, у шосту неділю Великого посту Православна Церква відзначає одне із двунадесятих свят – Вхід Господній у Єрусалим а також вшановує пам’ять прп. Йосифа Пiснеписця (883), прп. Георгiя в Малеї (ІХ), прп. Йосифа Багатохворобливого, Печерського, в Дальнiх печерах (ХІV), прп. Зосими (бл. 560), мцц. Фервуфи, дiви, сестри та рабинi її (341-343), прп. Зосими Ворбозомського (бл. 1550).

Напередодні, 16 квітня, у суботу ввечері, настоятель собору прот. Іван Дуда відслужив Всенічне Бдіння у соборі Різдва Пресвятої Богородиці.

У цей день Церква згадує царське прославляння Ісуса Христа перед Його хресною смертю для того, щоб показати, що страждання Спасителя були добровільні.

За християнськими тлумаченнями, усі віруючі, як і єрусалимський натовп, грішні у тому, що спочатку чулися захоплені вигуки:"Осанна!", а потім страшний крик: "Розіпни його!"

Церковні служби у цей день продовжують служби Лазаревої суботи. На всеношній свята читаються пророцтва Старого Заповіту про Царя-Месію разом з євангельськими розповідями про вхід Христа до Єрусалима. На утрені благословляють (святять) гілки, що їх віруючі тримають у руках під час усієї служби. Це свідчить, що вони зустрічають Господа, який невидимо гряде, і вітають Його як Переможця пекла і смерті, тримаючи в руках «знамення перемоги» — верби з запаленими свічками.


Звичаї

Під церкву заздалегідь навозять багато вербового гілля. Зранку на Богослуження сходяться всі — старі й малі, — бо «гріх не піти до церкви, як святять вербу». Коли закінчується відправа і священик окропить гілля свяченою водою, то діти — одне поперед одного — стараються якнайшвидше дістати вербу і тут же проковтнути ії по кілька «котиків» — «щоб горло не боліло». Звичай святити вербу дуже старий, бо вже в "Ізборнику" (1703 рік) згадується «Праздьникъ вѣрбъны». Згадує про вербу і Данило Паломник (1095 - 1108), що відвідав Єі там бачив «древіе много по брегу Іорданову превысоко, яко вербіе єсть й подобно». То були пальми, що нагадали нашому землякові рідне ч «вербіє».

…Був колись в Україні звичай носити свячену вербу з церкви до церкви… Так, у Харкові у Вербну неділю учні разом з вихователями та вчителями урочисто несли свячену вербу від міської парафіяльної церкви Святого Дмитра до «колеґіюму». А в слободі Котельва, Охтирського повіту, народ, на чолі з духовенством, щорічно носив вербу від Троїцької церкви до Преображенської. Колись господарі, повертаючися з церкви з свяченою вербою, до хати не заходили, а відразу ж садили на городі по кілька гілок або — якщо було близько — то в полі, «щоб росла Богові на славу, а нам, людям, на вжиток»; а решту, що залишилася, несли до хати і ставили на покуті під святими образами. Якщо, ввійшовши до хати, заставали когось, що проспав заутреню, то били такого свяченою вербою, примовляючи:

« Не я б'ю — верба б'є,
За тиждень Великдень,
Недалечке червоне яєчко!
 »

Молоді хлопці та дівчата билися свяченою вербою ще й коло церкви, та й дорогою, як додому йшли; а б'ючись, примовляли:

« Будь великий, як верба,
А здоровий, як вода,
А багатий, як земля!
 »

В Галичинні примовляли так:

« Шутка б'є — не я б'ю,
Віднині за тиждень
Буде в нас Великдень!
 »


























Переглядів: 689 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

АУДІОАРХІВ

РІВНЕНСЬКА ЄПАРХІЯ 
Сайт храму святої Покрови в м. Ніжині
cerkva-snt.at.ua
Свято-Духівський храм УПЦ КП м. Дніпропетровськ


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Собор Різдва Пресвятої Богородиці 2024