Меню сайту


незалежна православна студія




Погода в Україні



Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Головна » 2011 » Квітень » 23 » Дванадцять Євангельських читань
12:16
Дванадцять Євангельських читань
21 квітня, у Великий Четвер, прот. Іван Дуда у соборі Різдва Пресвятої Богородиці зранку звершив Божественну літургію святителя Василія Великого, а ввечері Утреню із читанням дванадцяти Страсних Євангелій.

Божественна літургія цього дня, відповідно до Церковного уставу, поєднується з Вечірнею. Богослужіння присвячене згадуванню Тайної Вечері, на якій Ісус Христос омив ноги своїм учням, тим самим показавши  приклад смирення і братерської любові. Ключовим моментом Тайної Вечері є встановлення Спасителем головного Таїнства християнської віри ― Євхаристії. Тому  в цей  день усі віруючі по можливості намагаються причаститися Тіла та Крові Господа нашого Ісуса Христа.

Ввечері, у Великий Четвер, служиться богослужіння, яке називається «послідування Святих і Спасительних Страстей Господа нашого Ісуса Христа». Під час цієї служби читаються дванадцять Євангелій, тобто 12 уривків зі всіх чотирьох Євангелій, де йдеться про страждання Христа перед розп'яттям, починаючи з останньої бесіди Його з учнями за Тайною Вечерею і закінчуючи смертю, похованням і приставленням військової варти до Його гробу. Під час читання Євангелій всі, хто моляться, стоять із запаленими свічками, показуючи цим, з одного боку, те, що слава і велич не залишили Господа і під час Його страждань, а з іншого – полум’яну любов до свого Спасителя.


Після 8-го Євангелія читається Канон, згодом виконується піснеспів, в якому згадується прощення Ісусом Христом розбійника, який був розіп'ятий разом із Ним і в останню хвилину перед смертю щиро покаявся. Цей спів виконується раз на рік: «Розбійника благорозумного того ж дня Ти раю удостоїв, Господи. І мене древом Хресним просвіти і спаси мене».


Існує звичай нести після богослужіння з собою запалену свічку (з якою простояли всю службу), і на порозі дверей до свого будинку вгорі накреслити димом від вогню хрест, котрий, будучи «знаменом перемоги над гріхом і смертю», оберігає від усякого зла.


використано частину матеріалів з сайту Чернігівської єпархії
Переглядів: 659 | Додав: Адмін | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

АУДІОАРХІВ

РІВНЕНСЬКА ЄПАРХІЯ 
Сайт храму святої Покрови в м. Ніжині
cerkva-snt.at.ua
Свято-Духівський храм УПЦ КП м. Дніпропетровськ


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Собор Різдва Пресвятої Богородиці 2024